køkkenrenovering

køkkenrenovering

Ældrepleje på spansk

Klokken er halv ti søndag formiddag og baren er åben i det lokale ældrecenter. Jo, den er god nok,  kære læser, her foregår noget der fuldstændigt pædagogisk ukorrekt.

Døren til ældrecentret ‘El Pozuelo’ er åben – jeg er bare nysgerrig og er gået ind fra gaden for at se hvad der foregår. Jeg kommer straks ind i en slags spisesal, der minder om en blanding mellem en festsal og et cafeteria – men altså med en bar i den ene ende. Der er masser af folk i alle aldre. Der spises morgenmad, sludres og drikkes kaffe. Det er et lokale, hvor de fleste gæster er mænd med hvidt hår under bløde hatte og smilende damer i blomstrede kjoler. Men der er også børn og børnebørn. Der snakkes, sludres, tales og diskuteres. Man mærker med det samme at lokalet emmer af LIV.

Det er et spansk ældrecenter og jeg har fået lyst til at gå ind og se med egne øjne, hvad det er for et sted. Det er ikke et plejehjem, men et center hvor folk kommer og går som de vil – og er i stand til. Og faktisk, så bruger man ikke udtrykket ‘ældre’ her – man bruger udtrykket ‘den tredje alder’. Og dette er altså et center for ‘den tredje alder’.

Opslagstavlen byder på et hav af aktiviteter og arrangementer. Jeg fryder mig over opslaget, hvor man beder om et bidrag på 1 euro pr. person, til at betale den musiker der skal komme og underholde på lørdag. Der er aktivitetskalenderen der byder på teater, musik og det traditionelle bankospil. Men der er også kurser – lige fra gymnastik til dans og aerobics..!

Alle er velkommne

Og så er der maden, som er så vigtig for enhver form for livskvalitet – ligegyldigt hvor gammel eller ung man er. Her dufter den allerede over hele huset. Køkkenet ligger ude bagved, og kunne sagtens være som et dansk køkken der havde fået en køkkenrenovering fra www.nygammelt.dk. Der bliver lavet god, hjemmelavet mad og den sælges billigt. Fx 6 euro (ca 45 kr.) for en fuld 3 retters menu. Vil man have et glas vin til, så koster det 55 cent for et glas, altså den nette formue af omkring en femmer! Der er åbent for alle i centeret og det betyder at folk også kommer ind fra gaden, for at nyde den gode og billige mad.

Man kommer til at tænke på, hvor er der meget at lære af spansk ældrevelfærd. Det er jo så simpelt når man først ser det. Jeg tænker på det plejehjem i Danmark hvor min bedstefar blev ‘opbevaret’ i sin tid og hele misæren om hvordan man måler ældrepleje på hvor meget det hele koster. Jeg skynder mig at tænke på noget andet, og går i stedet ud i haven og sætter mig med en kop kaffe. Jeg kan høre der er gang i snakken ovre på nabobordet, hvor der sidder en ældre dame der er ankommet med børnebørnene. Jeg lytter med og kan høre at de taler om, at de kommer igen på lørdag – for på lørdag, der bydes der nemlig op til dans i centeret – og sådan noget det skal man da være med til … Sådan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *