køkkenrenovering med nye køkkenlåger

Alverdens pandekager

Pandekager er ikke bare Rasmus Klumps absolutte livret, de er også en af verdens måske mest udbredte spiser gennem tiden. Amerikanerne elsker dem til morgenmad, små og tykke – i høje stakke – og overhældt med smør, ahorn sirup eller andet sødt. Franskmændene tilbereder dem fine og tynde, kalder dem crepes, og kan endda finde på at sætte ild til dem og flambere dem med fine likører. I de nordiske lande elsker vi pandekager med is, syltetøj, sukker eller måske Nutella, der er endda opskrifter hvor der bruges øl til give pandekagedejen et frisk pift af humle.

Men i de fleste lande ude i den store verden, bruges pandekager mere til egentlige måltider end til søde desserter eller snacks. I den latinske verden bliver pandekager til tortillas fyldes med kød og grøntsager. I Mexico bruger man tortillas til næsten alle slags retter både morgen, middag og aften – der findes stort set ikke et måltid uden at der serveres frisklavede tortillas til maden. Her bruger man ikke blot hvedemel til at lave dejen – som ellers er den traditionelle ingrediens i Europa – men også majsmel til at tilberede majs-tortillas. De spises til maden eller fyldes med alverdens lækkerier – ikke mindst spicy chilifrugter – og kaldes ved skønne navne som enchiladas, tacos, burritos eller andre eksotiske navne.

Køkkenrenovering med ægte pandekager

Uanset hvordan man foretrækker sine pandekager, så smager de bedst hvis de er hjemmelavede og ikke indkøbt som færdiglavede industriprodukter i forseglede plasticindpakninger. Hvad enten man har et fashionabelt designerkøkken, et ildsted i haven, eller måske et køkken der har fået en køkkenrenovering med nye køkkenlåger fra www.nygammelt.dk, så bør pandekager laves fra bunden med en god pandekagedej og serveret frisklavede lige fra panden.

Pandekager var sandsynligvis den tidligste og mest udbredte mad lavet af korn, der blev spist helt tilbage i de forhistoriske samfund. Man har gjort arkæologiske fund af værktøjer der viste tegn på rester af kornmaling der kan dateres mere end 30.000 år tilbage. Man mener at disse værktøjer har været brugt til at male det korn, der så blev blandet til dej og tilberedt på varme sten omkring de ildsteder man benyttede dengang. Men ellers var det hos de gamle grækere, omkring år 600 f.v.t., der først har registreret brug af korndej brugt til madlavning. Det var bl. a. to græske digtere ved navn Cratinus og Magnes, der i nedskrevne fortællinger beskrev pandekager som del af den mad der blev spist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *